sábado, 2 de octubre de 2010

ENERGIA 2.0

Tot just ens trobem a l’inici del que alguns anomenen la revolució de les “Smart Cities” (www.smart-cities.eu), les ciutats intel·ligents; territoris on Internet ha sobrepassat la frontera virtual i interactua permanentment amb el que fem en el nostre entorn quotidià. Un exemple concret el trobem en el camp de la telegestió energètica o la capacitat de monitorar en temps real quin és el nivell de consum d’electricitat, gas o aigua a les nostres llars o a la feina. L’eclosió d’aquest món s’està gestant en aquest precís moment en què ja som capaços de produir a escala global i a molt baix cost sensors i dispositius que transmeten qualsevol tipus de senyal -com la intensitat d’un fluxe o la temperatura d’un cos- mitjançant la Xarxa, fet que es complementa i potencia amb el desenvolupament de sistemes per visualitzar de forma clara i entenedora la traducció que cada acció té en termes d’energia i cost econòmic; és a dir, la repercussió real sobre la facturació que rebem a final de mes.

Això és el que ens proposen empreses com Current Cost (www.currentcost.com), una companyia que gràcies a la seva capacitat de recerca i desenvolupament a Anglaterra i de producció a la Xina, s’ha associat amb Google i la seva aplicació PowerMeter (www.google.com/powermeter) per proposar que les llars dels cinc continents tinguin més oportunitats de generar estalvi energètic i econòmic, a banda del que això suposa pel que fa a respecte per al medi ambient. He tingut conèixement de Current Cost mitjançant ClienSol (www.cliensol.es) -el seu distribuïdor a l’Estat- una petita consultora centrada en temes eficiència energètica que recentment ha fet la seva presentació pública tot obrint una oficina al Tecnocampus (www.tecnocampus.com), el parc tecnològic i de la innovació de Mataró i El Maresme.

Estic convençut que una part de la sortida de l’actual crisi passa per noves generacions d’empreses que aposten per cercar solucions a problemes globals i que llegeixen oportunitats allà on a vegades costa endevinar-les. El maridatge entre les TIC i l’Energia de ben segur que aportarà moltes satisfaccions a una societat que, ara més que mai, necessita trobar nous sectors de creixement des del necessari paradigma de la sostenibilitat de recursos.

1 comentario:

Energy Monitors dijo...

I must admit you share a tremendous amount of information regarding that center. Personally i will take care of every single word that you had mention over here.